Udluftning af radiator

Udluftning af radiator er en helt normal metode, som har kæmpe indflydelse på driften af dit varmesystem. Derfor er det vigtigt, at du vedligeholder og lufter ud i dit anlæg. Det skal du bl.a. gøre hver gang du skiller anlægget ad, ved f.eks. reparation af rør eller udskiftning af radiatorventiler.

Har jeg luft i min radiator?

Hvis du mistænker luft i en radiator, kan det være at du skal udlufte den, for at få varmen tilbage. Det sker fordi at vandet, som skal varme radiatoren op, ikke kan strømme ordentligt igennem radiatoren.

Luft i en radiator viser sig oftest som en “klukke/risle” lyd. Hvis man tager og føler på toppen af radiatoren, fra den ene ende til den anden, vil man i en radiator med luft i, kunne mærke en temperaturforskel. Det er præcis der hvor radiatoren er kold, at der er luft i systemet. Hvis dette er tilfældet hos dig kan du følge vores guide nedenfor for at få varmen igen.

Hvad er årsagen til luft i min radiator?

Problemet med luft i radiatorer forekommer oftest i forbindelse med, at vandet har været tappet af varmeanlægget. Det kan også forekomme ved at man har skilt anlægget ad, ved f.eks. reparation af rør eller udskiftning af radiatorventilen. Udluftning af radiator er dog en let og effektiv process, som de fleste uden nogen VVS erfaring, kan kaste sig ud i. Luft i din radiator er faktisk en af de hyppigere problemer man kan støde på med ved en radiatorer.

Udluftning af radiator

OBS: Vær opmærksom på, at vand som har været i et varmeanlæg i lang tid, bliver sort og meget svær at vaske af tekstiler. Hold derfor ALTID en klud eller andet over det lille hul i luftskruerne, når du skal lufte ud

 1. Sluk fyret og alle cirkulationspumper og vent 5 minutter.
 2. Tag fat i udluftningsventilen og drej mod uret, så der lukkes luft ud. Vent, indtil der begynder at komme vand ud (hav et viskestykke parat).

  Hvis der kommer luft ud:
  Kommer der luft ud når luftskruen lettes, skal du lade den være løsnet indtil der begynder at komme vand.

  Hvis der kommer vand ud:
  Når der kommer vand ud af luftskruen, er radiatoren udluftet. Du kan nu ikke gøre mere. Husk at lukke luftskruen igen. (Drej med uret)

  Hvis der kommer hverken luft eller vand ud:
  Hvis der ikke kommer hverken luft eller vand ud, er der ikke nok vand på anlægget, og du skal derfor fylde mere vand på.

 3. Fyld vand på hovedanlægget ved kedlen, hvis der ikke kommer vand ud.
 4. Start igen fyr og cirkulationspumper.

Vi håber at vore lille guide har hjulpet din radiator med at få varmen igen. Hvis ingen af de ovennævnte metoder løser problemet, kan du kontakte os via “kontakt” eller på telefon: 58520050

Mvh. varmecenteret

En tanke om “Udluftning af radiator

 1. Helle siger:

  Hej,
  Kan det igså være tilfældet, at der ikke er nok vand på systemet, når jeg bor øverst oppe i en etageejendom? Jeg har mangler kun varme ét ud af 4 værelser ig min underbo har varme direkte nedenunder.
  Mvh Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *